kurkawodna.com.pl

Blog tematyczny o rodzicielstwie, modzie i urodzie

Lifestyle

Bogate źródła witaminy C

Bogate źródła witaminy C

Coraz więcej osób decyduje się na zdrową dietę. Bardzo cenione są produkty bogate w witaminę C. Ta substancja występuje naturalnie w wielu produktach. Mowa tutaj zwłaszcza o owocach oraz warzywach. Witamina C znana jest jako silny przeciwutleniacz, a ponadto ma pozytywny wpływ na zdrowie skóry oraz funkcje odpornościowe człowieka.

Źródła witaminy C – co trzeba wiedzieć?

Warto wiedzieć o tym, że witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu. Co istotne, ciało ludzkie nie może jej produkować ani magazynować. Trzeba wiedzieć o tym, że owoce oraz warzywa mają bardzo dużo tej witaminy. Jak się okazuje, spożywanie różnorodnych zdrowych produktów pomaga ludziom wzmocnić swój organizm. Jeżeli mowa o suplementacji witaminy C, to decyzja o doborze odpowiedniego produktu jest wyłącznie połową sukcesu. Okazuje się, że gotowanie różnego rodzaju dań ma istotny wpływ na ilość faktycznie spożywanego kwasu askorbinowego. Trzeba wiedzieć, że woda oraz ciepło w wielu przypadkach osłabiają stężenie tej witaminy w żywności. Nie każda osoba wie o tym, że gotowanie stanowi zdecydowanie największe zagrożenie utraty witamin, gdyż wykorzystuje nie tylko wodę, ale też ciepło. Co istotne, witamina C poprawia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. W aptekach dostępne są sprawdzone suplementy diety. Pomogą one uzupełnić niedobór witaminy C czy żelaza w organizmie. Można je zakupić w relatywnie niskich cenach. Taka suplementacja przyniesie wiele korzyści dla zdrowia każdego człowieka.

Jakie jest bogate źródło witaminy C?

Okazuje się, że pieczenie oraz smażenie na patelni także obniża zawartość witaminy C. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku gotowania z puszek bądź z produktów długo magazynowanych. Połowa szklanki świeżych brokułów stanowi blisko 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Taka sama ilość gotowanych brokułów pokryje około 60 proc. Natomiast świeży kalafior to 45 proc. zalecanej ilości dla kwasu askorbinowego, w porównaniu do 40 proc. w gotowanym warzywie. Dlatego eksperci zalecają jeść surowe warzywa, które dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Sytuacja wygląda tak samo w przypadku papryki zielonej, żółtej oraz czerwonej. Z innej strony gotowanie usuwa wodę z produktów. W takowych przypadkach bardziej skoncentrowana forma warzywna powinna kompensować utratę wszelkich cennych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych. Co istotne, taka sama objętość świeżego oraz gotowanego szpinaku dostarczy taką samą ilość witaminy C, o czym nie każdy wie. Warto wiedzieć o tym, że jedną z oczywistych strategii ograniczania utraty witaminy w czasie gotowania jest podawanie większej ilości niegotowanych potraw. Kiwi, kantalupa, kalafior, pomidory, pietruszka czy truskawki mają w swoim składzie bardzo dużo witaminy C. Dlatego warto produkty te dodać do swojej codziennej diety. Dietetycy zalecają też spożywać kapustę kiszoną oraz ogórki kiszone. Zawierają one wiele witaminy C niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dieta bogata w taką witaminę to zdecydowanie strzał w dziesiątkę.

Udostępnij